Telefoonnummer

+31 (0) 6 27 21 96 24

E-mail

info@leefstijlcoachmirjam.nl

Openingstijden

Op afspraak

Wat is sportmassage:

Sportmassage is het toepassen van een complex van handgrepen op een ontbloot en ontspannen lichaamsdeel van een gezond sportbeoefenaar, met het doel om diens lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van die sport weg te nemen of deze zo min mogelijk te doen voelen.

Een massage heeft als doel de gezondheid te bevorderen. Het doel is dat je sneller herstelt na een lichamelijke inspanning. Je kunt hierbij denken aan sport, maar andere zware lichamelijke inspanningen vallen hier ook onder.

De effecten van een sportmassage zijn:

  • Voorkomen van blessures
  • Vermindering van klachten
  • Betere doorbloeding in de spieren d.m.v. stimulering
  • Vermindering van pijn (bijvoorbeeld spierpijn, spierstijfheid)
  • Losmaken van verklevingen
  • Ontspanning
  • Herstel van spieren, aanhechtingen, pezen na overbelasting

Een sportmasseur mag niet therapeutisch werken, daarvoor verwijs ik je naar fysiotherapie Bolsward (www.fysiotherapiebolsward.nl)

Wanneer kan een massage worden gegeven:

1. Massage voor de wedstrijd –stimulerend (preventief)

Deze massage zorgt ervoor dat er een goede doorbloeding in het lichaam wordt gecreëerd. Ik zorg ervoor dat de spieren worden voorbereid op de inspanning die je gaat leveren tijdens het beoefenen van je sport. Het vervangt niet de warming up, maar is wel slim om dit plaats te laten vinden voorafgaand aan de warming up.

2. Massage na een wedstrijd- rustig en ontspannend (post actief)

Het doel van een massage na een wedstrijd is voornamelijk dehydratie (ontwatering).

De vermoeidheidsstoffen die zijn ontstaan na een zware inspanning worden beter afgevoerd. Het herstel wordt bevorderd en eventuele spierpijn wordt voorkomen.

3. Massage in de pauze (interactiviteit)

Deze kunnen zowel direct na een inspanning worden gegeven (de normale toestand van het weefsel wordt hersteld) als net voor een volgende inspanning (doorbloeding moet weer op gang worden gebracht).

4. Massage bij een periode van inactiviteit

Deze massage wordt gegeven aan sportmensen in een trainingsvrije periode of aan mensen die niet aan sport doen met als doel de algemene conditie van het bewegingsapparaat te verbeteren of in stand te houden.

Hoe wordt een massage gegeven:

De massage wordt gegeven in het gezondheidscentrum van Bolsward. Hier heb ik mijn praktijk gevestigd. Voordat je plaats mag nemen op de massagebank, wordt er eerst een anamnese afgenomen. Dit is een klein gesprekje waarin ik wat vragen stel over jou en je  gezondheid. Ook vraag ik naar eventuele klachten (spierpijn, spierstijfheid). Zodra duidelijk is wat het doel is van de massage, mag je plaats nemen op de massagebank.

Bij sportmassages kun je kiezen voor deelbehandelingen (voorkant en achterkant benen, voorkant en achterkant armen, nek, schouders, en rug). Bij een massage van 30 minuten wordt 1 deelbehandeling gegeven. Bij massages van 60 minuten kan ik meerdere deelbehandelingen geven. Je kunt er dan voor kiezen om bijvoorbeeld zowel de rug als de nek te laten masseren. Vraag naar de mogelijkheden.

Andere niet genoemde delen van het menselijk lichaam worden niet gemasseerd!